Бұрынғы кеңес одағы елдеріндегі үкіметтің сеніміндегі батыстық және ресейлік әлеуметтік медианы пайдаланудың рөлі - Гайнус, Джэйсон; Дауди, Омар; Крейшан, Сара; Шахер, Маха; Вагнер, Кевин (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Үкіметтердің билікті ұстап тұру қабілеті олардың қоғамға ақпарат ағынын басқару қабілетіне айтарлықтай тәуелді. Бұл үкіметтер дәстүрлі бұқаралық ақпарат құралдарын дәстүрлі түрде бақылап отырса, әлеуметтік медианың өркендеуі жаңа міндеттер қойды. Бұл зерттеу әртүрлі әлеуметтік медиа платформаларының, атап айтқанда Facebook және Вконтакте желілерінің Қазақстан, Қырғызстан және Грузиядағы орталық және жергілікті өзін-өзі басқару органдарына деген қоғамдық сенімге қалай әсер ететінін зерттеу үшін өкілдік сауалнама деректерін пайдаланады. Зерттеулер көрсеткендей, бұл контексте Facebook үкіметке қарсы хабарламаларды таратуға бейім, ал ресейлік "Вконтакте" платформасы үкіметті қолдайтын мазмұнды таратады. Бұл алшақтық платформаны пайдалануға негізделген үкіметке деген сенім арасындағы әртүрлі қатынастарға әкеледі. Біздің нәтижелеріміз Facebook-ті пайдалану осы елдердегі орталық және жергілікті өзін-өзі басқару органдарына деген сеніммен теріс байланысты екенін көрсетеді. Ал Вконтакте желісін пайдалану әдетте керісінше әсер етеді. Біздің нәтижелеріміз бұрынғы кеңес одағы елдеріндегі саяси көзқарастар мен үкіметке деген сенімді қалыптастырудағы әлеуметтік медиа платформаларының нәзік рөлдерін түсінудің маңыздылығын көрсетеді.