Болашақ IT мамандарының мансаптық мүмкіндіктерін арттыру үшін жоғары математиканы оқытуға арналған жасанды интеллект (AI) пайдаланатын инновациялық технологиялар - Закирова, А.Б.; Нурбеков, Б.Ж.; Ахаева, Ж.Б. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Ақпараттық технологиялардың қарқынды дамуы және IT саласындағы жоғары білікті мамандарға сұраныстың артуы аясында білім беру жүйесі өз әдістері мен тәсілдерін бейімдеуді қажет етеді. Перспективалық бағыттардың бірі – жоғары математиканы оқытуда инновациялық технологияларды, соның ішінде жасанды интеллектті (ЖИ) пайдалану. Бұл әдіс оқу процесінің тиімділігін арттыруға және болашақ IT мамандарының мансаптық мүмкіндіктерін жақсартуға бағытталған. Мақалада ЖИ-ді жоғары математиканы оқыту процесіне енгізудің мүмкіндіктері мен артықшылықтары қарастырылады. Атап айтқанда, оқу процесін жекелендіруге арналған интеллектуалды жүйелерді, бейімделген оқу бағдарламаларын және білімді бағалауға арналған автоматтандырылған құралдарды қолдану талданады. Бұл әдіс студенттердің күрделі математикалық ұғымдарды меңгеру деңгейін арттырып қана қоймай, сондай-ақ оларда IT саласындағы табысты мансапқа қажетті сыни ойлау мен аналитикалық қабілеттерді дамытуға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, командалық жұмыс, шығармашылық және стандартты емес тапсырмаларды шешу қабілеті сияқты әлеуметтік дағдыларды дамытуға ерекше көңіл бөлінеді, бұл ЖИ арқылы оқыту процесіне интеграциялануы мүмкін. Осылайша, ЖИ тек математикалық дайындықты жақсарту құралы ғана емес, сонымен қатар еңбек нарығында сұранысқа ие құзыреттерді қалыптастыру құралына айналады. Зерттеу сондай-ақ студенттерге нақты уақытта ЖИ технологияларымен өзара әрекеттесуге, білімдерін жетілдіруге арналған кері байланыс пен ұсыныстар алуға мүмкіндік беретін интеграцияланған білім беру платформаларын құрудың маңыздылығын атап көрсетеді. Мұндай технологияларды енгізу неғұрлым икемді және тиімді білім беру ортасын құруға ықпал етіп, түлектердің еңбек нарығындағы бәсекеге қабілеттілігін арттырады.