Жоғары сынып оқушыларының педагогикалық іс-әрекетке қызығушылығын қалыптастырудың ғылыми-теориялық негіздері - Дуйсенбеков Y.; Керимбаева R.; Даникеева A.; Дауренбекова A. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Қазіргі заманғы мектептің мамандандырылған педагогикалық сыныптарының өзекті міндеті оқушылардың білім беру саласында жұмыс істеу, болашақ кәсіби педагогикалық қызметті саналы жоспарлау және таңдау үшін тиісті уәждерін қалыптастыру болып табылады. Осы міндетті тиімді іске асырудың негізгі тәсілі студенттердің оқытушылық қызметке тұрақты кәсіби қызығушылығын дамыту болып табылады. Педагогикалық қызметке кәсіби қызығушылық жетекші мотив ретінде әрекет етеді, оқушылардың мұғалім мамандығын таңдауда саналы бағдарлануына ықпал етеді және оқушылардың «мен-тұжырымдамасын», әсіресе оның нақты «Мен» сияқты компоненттерін қалыптастыруды ынталандырады; идеалды «мен», динамикалық «мен», фантастикалық «мен». Мақалада сонымен қатар жоғары сынып оқушыларының педагогикалық іс-әрекетке кәсіби қызығушылығын қалыптастыру және осы мәселедегі оң өзгерістерді бақылау құралы ретінде «педагогикаға кіріспе» эксперименттік оқу бағдарламасы ұсынылған.