Жағымды ойлау арқылы тұлғаның эмоционалды тұрақтылығын қалыптастыру - Әрінова B.A.; Аринова N.A.; Мурзагулова M.D.; Батырбаева B.A. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада жағымды ойлау әдісінің тұлғаның эмоционалдық тұрақтылығын дамытудағы рөлі туралы баяндалады. Тұлғаның өзін-өзі дамытуы, өзін-өзі жетілдіруі, өзін-өзі тәрбиелеуі, өзін-өзі басқара алу қабілеттілігі оның эмоционалдық күйінің тұрақтылығына байланысты. Қазіргі таңда білім беру мен тәрбиелеуде оқу үдерісінің жетістіктерімен қатар білім алушының тұлғалық сапалық қасиеттерінің қалыптасуына да ерекше назар аударылады. Авторлар тұлғаның сапалық қасиеттерінің қалыптасуы оның психологиялық жай-күйі мен эмоционалды ұстамдылығымен байланысты екендігін көрсетуге ұмтылады. Мақалада эмоцияның басты мәселелері, эмоциялық ұстамдылық, эмоциялық күй және т.б. психологиялық компоненттердің мәніне сипаттама жасалады. Тұлғаның эмоционалдық тұрақтылығындағы тұлғалық сапалары, мінез-құлқы, қабілеттері арасындағы байланыстар баяндалады. Сонымен қатар шетелдік әдебиеттердегі психологиялық зерттеулерге талдау жасалады. Аталған мәселенің теориялық сипаты практикалық тұрғыда өзін – өзі тану сабақтарындағы жағымды ойлау әдісімен ұштастырылып қарастырылады.