Академиялық алаяқтықтың табиғаты туралы тұжырымдамалық теорияларға шолу - Сыздықбаева А.D.; Әбдіғапбарова U.M. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Шолу-сипаттама мақаласында «академиялық алаяқтық» феномені және оның пайда болуының тұжырымдамалық теориялары қарастырылады. Авторлар өзін-өзі бағалау теориясы, өзін-өзі анықтау теориясы, қол жеткізу мақсаттары теориясы, өзін-өзі анықтау теориясы, мақсатқа жету теориясы, жоспарланған мінез-құлық теориясы, оперантты кондициялау теориясы, қылмыс теориясы, бейтараптандыру теориясы, күтілетін құндылық теориясы, ұтымды таңдау теориясы қарастырылған. Өзіндік тиімділік теориясына сәйкес А. Бандураны алдыңғы жетістіктеріне қарамастан, өз білімі мен дағдыларына сенімді емес студенттер есептен шығарады. Э.Л. Деси, Р.М. Райанның өзін-өзі анықтау теориясының негізінде құзыреттілікке, дербестікке және басқалармен байланысты негізгі психологиялық қажеттіліктерге қанағаттанбау академиялық алаяқтықтың ықтималдығын арттырады. Мақсаттарға жету теориясы Дж.Дж. Николлс төмен нәтиже көрсетуден аулақ болғысы келетін студенттер академиялық алаяқтық жасауға бейім екенін анықтайды. Жоспарланған мінез-құлық теориясы аясында И. Эйзен адал емес әрекет ету ниетін студенттің академиялық алаяқтыққа қатынасы, ол орналасқан білім беру ортасында қабылданған субъективті нормалар және арамдық әрекеттердің жеңілдігін субъективті бағалау арқылы түсіндіруге болады. Оперантты кондиционерлеу теориясы егер әрекет (яғни академиялық алаяқтық) сәтті жүзеге асырылса, онда ол қайта жасалуы мүмкін екенін анықтайды. Қылмыс теориясында академиялық алаяқтық студенттердің оқу іс-әрекеті кезіндегі арамдық әрекеті ретінде қарастырылады. Оқушылардың арам мінез-құлқының таралуы мен жиілігіне әсер ететін факторлар анықталды, мысалы, өзін-өзі бақылаудың төмен деңгейі, академиялық алаяқтық жасау мүмкіндігі және арам мінез-құлыққа қатысты жағымды көзқарастардың болуы. Бейтараптандыру теориясына сәйкес Г.М. Сайкс, Д. Маца білім алушылардың арамдық әрекеттері оларды алаяқтық емес, моральдық тұрғыдан қолайлы құбылыс деп санайтындығымен түсіндіріледі. Күту және құндылықтар теориясы және ұтымды таңдау теориясы Г. С. Бекер академиялық алаяқтықты студенттің өзі қабылдаған ұтымды және теңгерімді шешім ретінде қарастырады, яғни олар үшін мүмкін шығындар мен пайда тұрғысынан (экономикалық тәсіл).