Қашықтан оқыту жағдайында білім алушыларды идентификациялау және тану технологиялары - Зулпыхар, Ж.Е.; Оразбаева, Б.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада қазіргі уақытта жоғары оқу орындарында қашықтан оқыту мəсе лелері қарастырылады. Қазіргі уақытта қашықтан оқытуды жүргізетін білім беру ұйымдарына қойылатын талаптарға жəне қашықтан оқыту бойынша оқу процесін ұйымдастыру қағидаларына сəйкес қашықтан оқытуда ағымдық жəне қорытынды бақылауларды прокторинг жүйесін қолдана отырып тапсыру талап етіледі. Осындай жағдайда прокторинг жүйесін жобалау жəне құру мəселелері туындайды. Прокторинг жүйелерін студенттерге емтиханды адал жəне ашық тапсыруға мүмкіндік беретін əдіс ретінде қарастыруға болады. Прокторинг жүйесін құруда ең алдымен білім алушыларды идентификациялау жəне тану мəселелері туындайды. Мақалада тақырыпқа қатысты зерттеу жұмыстары жəне əдебиеттерге талдау жасалынып, қашықтан оқыту жағдайында білім алушыларды идентификациялау жəне тану жүйелерінің алгоритмі беріледі. Биометриялық аутентифациялау жолдары қарастыралады.