Пікірталас әдісі негізінде шетел тілі қарым-қатынас дағдыларын дамыту - Копжасарова U.I.; Айтбаева S.H. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл жұмыс қоғамның барлық салаларындағы әлеуметтік-саяси, экономикалық және мәдени байланыстардың қарқынды өсуіне байланысты шетел тілдерін білудің маңыздылығы мен қажеттілігі мәселесін көрсетеді. Мақалада студенттерге шетел тілін оқытудың белсенді әдістерінің бірі ретінде сабақ барысында пікірталас әдісін қолдану арқылы студенттердің шетел тілін коммуникативті дамыту мәселелері қарастырылады. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-теориялық дереккөздерге талдау жасалу нәтижесінде жұмыс мазмұны, құрылымы, шарттары, талқылауды ұйымдастыру мен өткізу ерекшеліктері ашылды. Пікірталас формасына, талқыланатын материалдың сипатына және талқылау мақсатына байланысты пікірталас әдісінің типологиясы да көрсетіледі. Пікірталас әдісінің типологиясы талқылау формасына, талқыланатын материалдың сипаты мен талқылау мақсатына байланысты беріледі. Білім берудегі типтік бағдарлама бойынша белгілі бір тақырыптар бойынша пікірталас жүргізу мысалдары келтірілген. Шетел тілін оқыту ерекше, себебі қазіргі заманғы мамандардың кәсіби іс-әрекетіндегі шетел тілдік қарым-қатынас жаһандану жағдайында өсіп келе жатқан маңыздылығымен сипатталуымен, студенттердің белгілі бір кәсіпте, кәсіптік ойлау ерекшеліктерін ескере отырып, іскерлік, ғылыми салалар мен жағдайларда шетел тілдерінде сөйлеу қабілетін қалыптастыруды қамтамасыз етеді. Оқытушы талқылау әдісі барысында жағдайды жасайды және әрекетті белгілейді, бірақ оның сабақ барысындағы рөлі тікелей емес, ол бағыттаушы, кеңесші немесе бақылаушы қызметін атқара алады, бірақ ортақ пікірге келудің негізгі жауапкершілігі пікірталасқа қатысушыларға, тыңдаушыларға жүктеледі.