Студенттердің ЖОО-да шет тілі практикалық сабақтағы жұмысын критериалды бағалау - Устелимова N.A.; Тусупова G.K.; Касенова A.B.; Мусина S.K. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақала университетте шет тілі бойынша практикалық сабақта студенттердің жұмысын критериалды бағалауға арналған, бұл сөзсіз шет тілдерін оқытудың заманауи әдістемесі мен дидактикасының өзекті мәселелерінің бірі болып табылады. Авторлар бағалау және критериалды бағалау сияқты ұғымдарды жалпылады. Авторлар университеттегі «Шетел тілі» пәнін, оның оқытудың ерекшеліктерін, мақсаты мен міндеттерін қарастырады. Шетел тілінің практикалық сабақтарында студенттердің үлгерімін бағалау мәселесі бойынша отандық және шетелдік әдіскерлердің ғылыми-әдістемелік жұмыстарын талдай отырып, авторлар осы зерттеудің мақсатын – критериалды бағалау жүйесін әзірлеу және эксперименталды түрде сынауды қойды. Шет тілі бойынша практикалық сабақта жұмыстардың барлық түрлеріне енетін студенттердің жауаптары, олардың сөйлеу әрекетінің барлық түрлеріндегі орындалуы. Өз тәжірибесіне сүйене отырып, қолданыстағы бағалау жүйесіндегі сәйкессіздіктер, оның жалпы бір жақты сипаттағы кемшіліктері анықталды. Авторлар жұмыстың негізгі түрлерінің критерийлерін әзірледі және олардың негізінде әріптік және цифрлық баламалы түрде бағалау жүйесі ұсынды. Зерттеудің эмпирикалық әдісінің бақылау, өзін-өзі бақылау, әңгімелесу, осы зерттеу саласындағы педагогикалық тәжірибені талдау және жалпылау сияқты әдістерін қолдана отырып, мақала авторлары осы критериалды бағалау жүйесін оқу үдерісіне енгізу барысында шетел тілі мұғалімдеріне одан әрі көмектесетін қорытындылар жасады.