Қашықтан оқыту кезіндегі білімгерлердің сынақ емтихандарында қолданылатын бағдарламаларды талдау - Зұлпыхар, Ж.Е.; Шындалиев, Н.Т.; Оразбаева, Б.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2021)
Мақалада қашықтан оқыту кезіндегі өзекті мәселелер қарастырылады. Қашықтықтан оқытуды дамытудағы басты мәселелерінің бірі ақпараттық телекомуникация ортасына сәйкес келетін оқытудың жаңа әдістері мен технологияларын құру керек. Оқытудың заманауи әдістерін, оқытушылар мен білімгерлердің өзара әрекеттесуін қайта қарау қажет. Басты мақсаттарының бірі - оқытудың сапасы мен оның тиімділігін арттыру болып табылады. Қашықтықтан білім беру жүйелері барлық елдерде қолданып келеді және маңызды рөлге ие бола бастады деп айта аламыз. Қашықтықтан оқыту - бұл негізгі қызметтен алшақтамауға байланысты емес, кең ауқымды адамдарға білім беру қызметін ұсынудың қол жетімді құралы. Қоғамның дамуы қазіргі уақыттағы білім беру үрдісінде дамыған мемлекеттер стандарттарына деген ұмтылысты қажет етіп отыр. Сондықтан да әлемдік білім кеңістігіне кіру, әрине, бәсекеге қабілетті болу керек. Қажеттілік пен қабілет мүмкіндіктен туындайтын нәтижелер даму мен ұмтылыс арқылы жүзеге асатындығын жақсы білеміз. Аталмыш жүйені білім саласына енгізудегі басты мақсат, білім беру үрдісінің барлық қатысушыларының жоғары білім берудің ашық ресурстары мен технологияларына тең қол жеткізуін қамтамасыз ету. Ал бұл мақсатты жүзеге асыру үшін оқу үрдісін автоматтандыруды енгізуге жағдай жасау қажет. Мақсатқа қол жеткізу, оқу сапасын, білімді басқарудың тиімділігіне, сыртқы ортаның ақпараттық кірігуін арттырады. Қашықтан оқыту кезінде білімгерлердің білім, білік, дағдыларын есепке алу, бақылау және бағалаудың маңызы ерекше. Білімгерлерді сынақ кезіндегі бақылаудың көмегімен теориялық және практикалық білімдеріне талдау жасаудың маңыздылығы ерекше болып отыр. Қазіргі уақытта қашықтықтан оқытуда білімгерлердің білімін объективті бағалаудың өткір мәселелері туындап отыр. Яғни, онлайн Прокторинг жүйелері – бұл жүйелер білімгерлердің емтихан тапсыруда адал, ашық тапсырудың бір әдісі деп қарастыра аламыз. Мақалада қашықтан оқыту кезіндегі қолданылып жүрген әр түрлі деңгейдегі білім платформалары қарастырылады.