Қазіргі Қазақстандағы сәулет білімі: жаһандық тенденциялардың әсері және аймақтық ерекшеліктер - Абилов, А.Ж.; Яскевич, В.В. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2021)
XXI ғасырдың жаһандық сын-қатерлері ғимараттар мен құрылыстарды, сәулет ансамбльдерін, қалаларды және жалпы қала құрылысы жүйелерін жобалау мен салудың жаңа тәсілдерін іздестіруді негіздейді, орнықты даму, энергия тиімділігі, өңірлік және ұлттық бірегейлікті іздеу мәселелеріне ерекше назар аударылады. Осының барлығы осы сын-қатерлерге мұқият жауап беруге қабілетті жаңа тұрпатты сәулетшілерді даярлаудың барабар әдістерін іздеуге итермелейді, бұл көбінесе сәулет білімінің сапасымен айқындалады, ол өз кезегінде көбінесе студенттерді даярлаудың оқу бағдарламаларының құрылымы мен мазмұнына байланысты болады. Бұл жұмыс Қазақстанда сәулетшілерді даярлаудың білім беру бағдарламаларының құрылымы мен мазмұнын өзгерту, оларға жақын және алыс шетелдердің жетекші сәулет мектептерінің озық тәжірибесін енгізу бойынша ұсынымдарды зерделеуге және әзірлеуге бағытталған. Зерттеу материалдары мен әдістері. Қазақ ұлттық техникалық зерттеу университетінде BSC (немесе ұқсас) біліктілігі бар сәулетшілерді даярлау бағдарламаларына салыстырмалы талдау жүргізілді. Сәтбаев Университеті) және әлемнің ең үздік сәулет мектептерінің қатарында. Зерттеу нәтижелері. Жүргізілген зерттеу нәтижелері: Сәтбаев университетінде, жақын және алыс шетелдердің сәулет мектептерінде сәулет бакалаврларын даярлаудың білім беру бағдарламаларының салыстырмалы сандық сипаттамалары, сондай-ақ оларды жетілдіруге бағытталған тұжырымдар мен ұсыныстар болды. Талқылау және қорытынды. Жүргізілген зерттеудің практикалық маңыздылығы Қазақстанда бакалавриат деңгейінде сәулетшілерді даярлаудың білім беру бағдарламаларының құрылымы мен мазмұнын өзгерту бойынша нақты ұсынымдардан тұрады. Зерттеудің болашағы-қазіргі әлемде сәулетшілерді даярлаудың ерекшеліктерін ескеретін студенттерді оқытудың жаңа әдістерін жасау.