Болашақ химия пәнінің мұғалімдерін инклюзивті білім беру жағдайында ерекше білім алуды қажет ететін балаларды оқытуға дайындау - Шатаева A.М.; Макина L.Х.; Батаев D.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2021)
Болашақ химия пәні мұғалімінің ерекше білім беру қажеттіліктері бар балаларды инклюзивті оқытуға дайындығы – бұл инклюзивті білім беру жағдайында педагогикалық іс-әрекеттерді ойдағыдай жүзеге асыруға мүмкіндік беретін құндылық-семантикалық бағыттарды, білім мен тәжірибені көрсететін ажырамас, жеке және кәсіби сипаттама. Бұл сипаттама төрт компонентті қамтиды: кәсіптік қызметтің құндылық бағдары, мағыналары мен мотивтерінің жиынтығы ретінде мотивациялық, инклюзивті білім беру құндылықтарын қабылдау; инклюзивті білім беру саласындағы теориялық және әдістемелік білім жиынтығы ретінде когнитивті; аналитикалық жиынтық ретінде тиімді инклюзивті білім беру үдерісін жүзеге асырудың болжамдық, жобалық, коррекциялық-педагогикалық және коммуникативті дағдылары; мұғалімнің кәсіби маңызды сапаларының жиынтығы ретінде рефлексивті: эмпатия, жауапкершілік, рефлексия. Мұғалімдердің инклюзивті болуға дайындығын қалыптастырудың құрылымдық-динамикалық моделі ерекше білім берудің қажеттіліктері зерттелетін процестің маңызды қасиеттерін, байланыстарын көрсетеді және келесі компоненттерді қамтиды: мақсатты блок, процедуралық-технологиялық блок, критерийлерді бағалау блогы, тиімділікті түзету блогы.