Финляндиядағы бастауыш мектептердегі заманауи білім беру тәжірибесі: қазақ контекстіндегі скандинавиялық тәжірибе - Салиева, А.Ж.; Токатлыгиль, Ю.С.; Сомжүрек, Б.Ж.; Салиева, К.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Қазақстанда білім сапасының төмендеуінің теріс тенденциясы байқалады, мұны әр жылдардағы оқушылардың оқу жетістіктерін ұлттық және халықаралық бағалау нәтижелері көрсетеді. Кіші мектеп оқушыларының білім сапасында аймақтар, түрлі мектептер, пәндер, оқыту тілі жағдайында айқын айырмашылықтар бар. Сондықтан бұл мақалада бастауыш мектепте оқытудың фин тәжірибесін қазақтың ақыл-ой және тәрбиелік дәстүрлеріне көшіру мүмкіндігі қарастырылады. Әдебиеттерге шолу негізінде әлеуметтік-антропологиялық және этнопсихологиялық аспектілер төңірегінде жинақталған финдік білім берудің негізгі ерекшеліктері көрсетілген. Фин табысының ірге тасы білімнің теңдігі және әрбір студенттің бірегей және жоғары сапалы білім алуға құқығы бар екендігіне сенімділік екені анықталды. Нәтижесінде Финляндия мен Қазақстан мектептерінде бастауыш білім беруді жүзеге асыруда бірқатар айырмашылықтар анықталды. Зерттеудің практикалық маңыздылығы мынада: әдебиеттерді талдау негізінде қазақстандық бастауыш білім беруді жетілдіру мәселелерін талқылаудың бағыттары көрсетілген.