Әлеуметтік педагогты кәсіби даярлауда Soft Skills дағдыларын дамыту мүмкіндіктері - Санатбай, П.А.; Шалғынбаева, К.К.; Тауекелова, А.Е. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада өзгермелі қоғам жағдайында болашақ мамандарға қойылатын талаптардың үнемі өзгеріп, қазіргі таңда soft skills дағдыларының өзектілігі мен маңыздылығы қарастырылған. Авторлар отандық және шетелдік ғылыми педагогикалық, психологиялық әдебиеттерде soft skills, hard skills дағдыларының зерттеліну жағдайына талдау жасаған. Soft skills дағдыларының әлеуметтік педагогтар үшін маңыздылығын айқындау мақсатында маман иелеріне қойылатын міндеттер мен қызметтері сараланған. Мақала төңірегінде soft skills дағдылары кәсіби қызметте жетістікті қамтамасыз ететін фактор ретінде қарастырылды. Шетел ғалымдарының зерттеулеріне сәйкес soft skills дағдыларының ерекшеліктері, түрлері мен құрылымдары анықталды. Маман даярлауда soft skills дағдыларын дамытудың шетел тәжірибелері талданып, дамыту жолдары анықталды. Отандық ЖОО-да «Әлеуметтік педагогика және өзін-өзі тану» мамандығы студенттерінің soft skills дағдыларына көзқарастары мен қатынастары зерттелді. Зерттеу жүргізу барысында soft skills дағдыларын теориялық талдау арқылы олардың нақты математикалық өлшемдерге сәйкес келмейтін гуманитарлық қырларына байланысты оларды бақылау және өлшеу қиын екенін анықтадық. Теориялық талдау мен зерттеу нәтижелерін саралай келе, авторлар болашақ әлеуметтік педагогтарда soft skills дағдыларды дамыту арқылы кәсіби қызметке оң әсер ететін артықшылықтары айқындалды.