Өмір сапасы сыбайлас жемқорлыққа әсер ететін фактор ретінде - Давлетбаева, Ж.Ж.; Загребин, А.В. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл зерттеу өмір сапасын арттыру контексінде сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатты жаңғырту жөніндегі ғылыми жобаның бір бөлігі болып табылады. Өмір сүру деңгейінің сыбайлас жемқорлық жағдайына әсері қарастырылады. Осы мәселенің алдыңғы зерттеулерін зерттей отырып, біз төмен өмір сүру стандарттары азаматтарға қажетті тауарларды алуға, олардың уақтылығы мен толықтығына көмектесетін тұрмыстық сыбайлас жемқорлықтың қоздырғышы деп санаймыз. Қазақстан Республикасының азаматтары арасында 2021 жылы "TALAP" қолданбалы зерттеулер орталығы жүргізген әлеуметтік сауалнамаға негізделе отырып, біз қабылданатын сыбайлас жемқорлық деңгейінің тәуелділігіне және білім беру, денсаулық сақтау, бизнес пен халық үшін мемлекеттік қызметтер көрсету салаларындағы көрсетілетін қызметтердің сапасын бағалауға эмпирикалық талдау жүргіземіз. Социологиялық сауалнама нәтижелерінің екіұштылығына қарамастан, зерттеу Қазақстан Республикасы үлгісінде сыбайлас жемқорлықтың себептерін неғұрлым терең түсіну мақсатында мәселені зерделеуге үлес қосады. Қорытындылай келе, біз өмір сапасын арттыру контексінде сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатты жетілдіру үшін ұсынымдар береміз.