The Киімдегі ұлттық элементтер арқылы этникалық жаңғырудың көрінуі - Исаханова, А.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Мақала қазіргі қазақстандық қоғамның киім элементтеріндегі ұлттық рәміздер арқылы этникалық жаңғыру белгілерін талдауға арналған. Зерттеу нысаны Астана қаласында тұратын қазақстандықтар, зерттеуге қатысушылардың жасы: 16-30 жас, Бұл Жастар туралы заңда республика жастарының Жас цензурасына сәйкес келеді. Зерттеу мақсаты: қазіргі қазақстандық жастардың киімінде ұлттық рәміздерді қолданудың семантикалық ерекшеліктерін зерттеу. Зерттеу мақсатына жету үшін Google платформасының Google Forms сұрақтамасының көмегімен қолданбалы эмпирикалық зерттеу жүргізілді. Осы зерттеу бойынша алынған деректерді теориялық талдау негізінде мынадай қорытынды жасалды: қазіргі қазақстандық қоғамның этникалық жаңғыруы өзін-өзі сәйкестендіру, өзін-өзі көрсету және айрықша сипаттамалары бар өз бейнесін құру үшін қазақстандықтардың киімінде ұлттық рәміздерді қолдану арқылы айқын көрінеді. Өзін-өзі анықтаудың және өзінің этникалық бірегейлігін көрсетудің бұл феномені этникалық ерекшеліктерді қабылдау, этномәдени құндылықтардың жаңа түсініктері мен маңыздылығын арттыру, өзара әрекеттестікте, бірегейлігі мен этникалық ерекшелігі баса көрсетілетін сыртқы атрибуттарды таңдау арқылы анықталады. Этникалық өзін-өзі сәйкестендіру жастарды табысты әлеуметтендіру стандарттарының өзгеруіне байланысты жүзеге асырылатын қазақстандық қоғамның трансформациясы болып табылады. Бүгінгі таңда киімде қолданылатын символдық бейнелер арқылы этникалық жаңғырудың көрінісін талдау тек қазақстандық зерттеушілер үшін ғана емес, сонымен қатар әлеуметтік топтардың дамуы мен өзгеру ерекшеліктеріне бағытталған шетелдік әріптестер үшін де елдегі қоғамдық өзара іс-қимыл ерекшеліктерін зерттеудің маңызды саласы болып табылады.