Қоғамдық пікір дискурсындағы Маңғыстау облысының болашақ мамандықтары - Мамбетова, А.И.; Қосымбаева, Ш.И.; Абидин, А.Н. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Бұл жұмыста Қазақстанның Маңғыстау облысындағы болашақтың перспективалы мамандықтары қоғамдық пікір призмасы арқылы қарастырылады. Облыс бірегей экономикалық, әлеуметтік және географиялық сипаттамаларға ие, бұл алдағы онжылдықтарда сұранысқа ие мамандықтардың қалыптасуына айтарлықтай әсер етеді. Талдау сараптамалық қорытындыларды, жергілікті тұрғындардың сауалнамаларын және еңбек нарығын зерттеуді қамтиды. Тұрақты дамуға, инновациялық технологияларға, жаңартылатын энергия көздеріне және цифрландыруға байланысты мамандықтарға баса назар аударылады. Экологиялық таза өндірістер мен цифрлық трансформацияның аймақ экономикасындағы рөліне көңіл бөлінеді. Жаңа экономика үшін білікті кадрлар даярлауды қамтамасыз ететін білім беру мен денсаулық сақтауды дамытуға ерекше мән беріледі. Зерттеу сонымен қатар қазіргі экономикалық шындық мен жаһандық тенденциялар контексіндегі жергілікті халықтың әлеуметтік күтулері мен қалауларын зерттейді. Жиналған мәліметтер негізінде әртүрлі мамандықтарға деген сұраныс туралы болжамдар, сондай-ақ оқу орындары мен жергілікті өзін-өзі басқару органдарына ұсыныстар жасалады. Сонымен қатар, болашақта Маңғыстау облысының тұрақты және серпінді дамуын қамтамасыз ететін жаңа кәсіби стандарттарға сәтті көшу үшін үкіметтің, бизнестің және қоғамның белсенді өзара іс-қимылының қажеттілігін көрсетеді.