Маскулиндік зерттеулердің қазіргі заманғы үрдістері - Надирова, Э.С. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Маскулиндік әлеуметтік және мәдени бірегейліктің аспектісі ретінде әлеуметтану, психология, антропология, және гендерлік зерттеулер сияқты әр түрлі салаларда қарқынды зерттеулердің тақырыбына айналды. Соңғы онжылдықтарда ғылыми қоғамдастық маскулиндік формаларының алуан түрлілігіне, сондай-ақ олардың жеке адамдар мен жалпы қоғам өміріне әсеріне назар аударды. Бұл мақалада ерлер тұлғасының әлеуметтік және мәдени аспектілерінің кең ауқымын қамтитын маңызды әлеуметтік-мәдени тұжырымдама мен құбылыс ретінде маскулиндікке шолу жасалады. Ол ежелгі қоғамнан қазіргі заманғы тенденцияларға дейінгі маскулиндік зерттеулердің тарихын қарастырады және зерттеушілер бұл саланы зерттеуде қолданатын әртүрлі әдістер мен тәсілдердің маңыздылығын көрсетеді. Мақалада сонымен қатар маскулиндіктің әлеуметтік-мәдени аспектілері, соның ішінде рөлдер, күтулер, стереотиптер және олардың ер адамдар мен жалпы қоғамға әсері талқыланады. Жалпы айтқанда, мақала маскулиндікке қатысты негізгі мәселелерге шолу жасайды және маскулиндік туралы стереотиптер мен нормаларға қарамастан, әрбір ер адам өз орнын таба алатын неғұрлым инклюзивті және толерантты қоғам құру үшін осы саладағы зерттеулердің маңыздылығын көрсетеді. Негізінен маскулиндік зерттеулер - бұл ерлердің жеке басын, рөлдері мен ерекшеліктерін және олардың тарихтағы эволюциясын зерттеумен айналысатын сала. Бұл сала ежелгі қоғамдардан бастау алады және қазіргі әлемдегі ер адамдардың мінезі туралы идеяларымызға әсер ету үшін дамыды.