Болашақ педагог-психологтердің құқықтық мәдениетін дамытудың теориялық негіздері - Канагатова, Р.Н. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Бұл мақалада болашақ педагог-психологтердің құқықтық мәдениетін қалыптастырудың маңыздылығы мен теориялық негіздері кеңінен талқыланады. Құқықтық мәдениет – бұл жеке тұлғаның құқықтық санасын қалыптастырып, оның қоғамдағы мінез-құлқын заңды нормаларға сәйкес реттейтін құндылықтар мен принциптер жүйесі. Мақалада құқықтық білім беру мен тәрбие үдерісі болашақ педагог-психологтердің кәсіби қызметіндегі негізгі аспект ретінде қарастырылады, өйткені құқықтық мәдениет олардың заңдылықты сақтауына және әділеттілікті қамтамасыз етуіне ықпал етеді. Зерттеу барысында құқықтық мәдениеттің педагогикалық және психологиялық аспектілері зерттелді, бұл болашақ мамандардың құқықтық сана-сезімін қалыптастырудың тиімді жолдарын анықтауға мүмкіндік берді. Авторлар құқықтық мәдениетті дамытудағы әлеуметтік және психологиялық факторлардың рөліне ерекше назар аударып, құқықтық білімнің кәсіби дайындықтағы маңыздылығын атап көрсетеді. Мақалада құқықтық мәдениетті қалыптастыру үшін қолданылатын тиімді әдістер мен тәсілдер жан-жақты талданады, бұл болашақ мамандардың құқықтық сауаттылығын арттыруға және олардың кәсіби деңгейін көтеруге мүмкіндік береді. Қорытындылай келе, мақалада құқықтық мәдениеттің болашақ педагог-психологтердің кәсіби және тұлғалық дамуына, сондай-ақ қоғамдағы құқықтық тәртіпті нығайтуға қосатын үлесі жан-жақты талқыланады. Бұл зерттеу құқықтық мәдениетті дамытудың кешенді тәсілдерін қолдану қажеттігін көрсетіп, болашақ мамандарды қоғамның толыққанды мүшелері ретінде тәрбиелеу мәселесін тереңірек түсінуге мүмкіндік береді.