Оқыту үдерісіндегі қазақстандық студенттердің шетел тілін лингва франк ретінде қабылдауының рөлі - Акешова, M.M.; Куралбаева, A.A.; Абдуллина, G.T. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақалада Қазақстанда шет тілді білім беруде лингва франк ретінде оқыту мәселесі қарастырылады. Сондай-ақ қазақ аудиториясында Шет тілін (біздің жұмысымызда ағылшын тілін) оқытудағы кейбір қиындықтар мен ерекшеліктер ашылады. Ағылшын тілі әлемнің барлық дерлік елдерінде сөйлейді, онда халықтың көпшілігі ағылшын тілінде сөйлемейді. Бұл термин қазіргі уақытта белгілі бір социолингвистикалық категорияға, өзара әрекеттесудің белгілі бір салаларында әр түрлі тілдердің спикерлері арасындағы қарым-қатынас үшін қолданылатын тілдің практикалық формасына қатысты кеңінен қолданылады. Қазақстанда ағылшын тілі республикалық деңгейде білім беру тақырыптарына арналған қарым-қатынас тілі болып табылады және оған қазақ және орыс тілдерімен бірдей пәндердің жалпы тізілімінде берілген. Студенттер арасындағы жеке айырмашылықтардан бастап грамматикалық айырмашылықтарға дейінгі көптеген оң және теріс факторлардың әсерінен қазақ студенттері ағылшын тілін бірдей үйренбейді немесе меңгермейді. Бұл процесте сыртқы және ішкі әсерлер, студенттердің көзқарасы, қорқыныш және әлеуметтік немесе экономикалық мәртебеге негізделген айырмашылықтар маңызды рөл атқарады. Бұл зерттеу қазақстандық оқушылардың ағылшын тілін Лингва франк ретінде қабылдауын зерттеуге арналған.