Болашақ педагог-психологтердің кәсіби-тұлғалық өзіндік дамуын зерттеудің өзектілігі - Аюпова, Г.Т.; Жолдыбекова, А.Т. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақаладағы болашақ педагог-психологтардың кəсіби-тұлғалық өзіндік дамуынзерттеудің өзектілігі мен қарама-қайшылықты жағдайларына байланысты болады. Қазіргі кезде болашақ педагог-психологтардың кəсіби-тұлғалық өзіндік даму ерекшеліктерін нормативтік негіздеудің, анықтаудың, талдап, зерделеудің өзектілігі, ғылыми танымдық маңыздылығы айқындалады. Теориялық зерттеу əдістерінің негізінде 1) болашақ педагог-психологтардың жоғары мектептегі кəсіби жетілуі олардың тұлғалық дамуымен шарттасуы анықталды; 2) болашақ педагог-психологтардың субъект ретінде өзіндік дамуы кəсіби-тұлғалық жетілуге қажетті шарт екендігі негізделді; 3) болашақ педагог-психологтардың кəсіби-тұлғалық өзіндік дамуы қарқынды жəне тиімді болуы үшін оған жоғары мектепте арнайы педагогикалық, психологиялық жағдай жасау қажеттігі белгілі болды.