Физикада дифференциалдық теңдеулер қолданылатын есептерді MAPLE бағдарламасында модельдеу - Нуркасымова, С.Н.; Жаныс, А.Б. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада жоғарғы оқу орындарында физикада дифференциалдық теңдеулерді қолданатын есептерді шешудеMAPLE бағдарламасын қолданып,компьютерлік модельдеу қарастырылған. Сонымен қатар, MAPLE бағдарламасына қысқаша түсініктеме берілген жəне молекулалық физика бөлімінен есептердің моделдеу жолдары көрсетілген. MAPLE – аналитикалық есептеулер жүйесі, яғни онда алгебралық өрнектерді түрлендіру, дифференциалдық теңдеулерді есептеу, анықталмаған жəне анықталған интегралдарды есептеу, күрделі графиктер сызу жəне т.б. көптеген амалдарды орындауға болады. Сонымен қатар мақалада физика есептерін шешу барысында MAPLE бағдарламасының дифференциалдау командасын қолдануға болатыны қарастырылған.