Болашақ дене тәрбиесі мамандарының кәсіби дайындықтарын қалыптастыру моделі - Тульбасиев, Н.Ж.; Елеусинова, Г.Е.; Алекешова, Л.Б. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Зерттелетін проблеманың өзектілігі болашақ мамандарды кəсіби даярла удың диагностикалық мониторингін жүзеге асыру қажеттілігімен жəне педагогикалық қызмет процесінде кəсіби даярлауды қалыптастырудың əдістемелік-теориялық, мазмұндық-технологиялық жəне ғылыми-əдістемелік аспектілерінің жеткіліксіз əзірленуімен байланысты. Болашақ дене тəрбиесі мамандарының кəсіби даярлығын қалыптастырудың көп өлшемді моделі мотивациялық-мақсатты компоненті, мазмұнды-процессуалдық компоненті, аналитикалық-бағалау жəне рефлексиялық-түзету компоненттері арқылы жасалады. тұрады. Мақалада аталмыш көп өлшемді модель негізгі кəсіби құзыреттіліктердің кешенін меңгеруге жеке қарым-қатынасты қалыптастыруды, ғылыми жетекшілердің білім беру антропологиясындағы зияткерлік еңбек мəдениетінің компоненттерін толтыруды құрайтын жеке қасиеттердің маңыздылығын түсінуін, болашақ маман мен кəсіби маңызды қасиеттері ретінде дəйектеледі. болып табылады. Жоғары оқу орындарында мəдени-білім беру ортасын ұйымдастыру процесін ғылыми бағытта мамандардың зияткерлік еңбек мəдениетін қалыптастыру əдістемесін мақсатты жəне саналы түрде игеру процесі ретінде ұйымдастырудың тиімділігі дəлелденеді.