Болашақ мұғалімдерді бастауыш мектепте кіріктірілген оқытуға дайындау процесін модельдеу - Калимова, А.Д.; Жапарова, Б.М. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада болашақ мұғалімдерді бастауыш мектепте кіріктірілген оқытуға даярлау процесін модельдеу мәселесі бойынша зерттеу ұсынылған. Мақаланың мақсаты-зерттеудің өзектілігін негіздеу, болашақ мұғалімдерді бастауыш мектепте кіріктірілген оқытуға даярлаудың теориялық моделін әзірлеу және эксперименттік тексеру. Зерттеудің әдіснамалық негізі зерттелетін дайындықтың мотивациялық, мазмұндық және процедуралық компоненттерінің қалыптасу деңгейлерін анықтау арқылы жүзеге асырылды. Болашақ мұғалімнің жеке басына қойылатын талаптарға сәйкестік дәрежесін бағалау критерийлері анықталды: болашақ мұғалімнің жеке басының кіріктірілген оқытуға кәсіби бағыты; бастауыш мектепте кіріктірілген оқытуды қолдану үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдылардың болуы. Болашақ мұғалімдердің бастауыш мектепте кіріктірілген оқуға дайындық деңгейі мен көрсеткіштері сипатталған. Тәжірибелік-педагогикалық жұмыс академик Е.А. Букетов атындағы Қарағанды университетінің және Павлодар педагогикалық университетінің базасында жүзеге асырылды. Эксперимент нәтижелері зерттелетін дайындықтың жоғары деңгейіне қол жеткізу болашақ мұғалімдерді зерттелетін қызмет түріне даярлау процесін модельдеу нәтижесінде пайда болады деген қорытынды жасауға мүмкіндік береді. Алынған нәтижелер болашақ мұғалімдерді бастауыш мектепте кіріктірілген оқытуға тиімді дайындауды қамтамасыз ететіні анықталды.