Ақпараттық технологияларды қалыптастыруда қолдану бастауыш сынып оқушыларының сөйлеу дағдылары - Молдабек, K.; Кенжебекова, R.; Казыбаева, K. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бастауыш сынып оқушыларының сөйлеу дағдыларын дамытудың ақпараттық технологияларын қолдану мәселесін зерттеуге арналған педагогикалық, психологиялық, философиялық және ғылыми-әдістемелік әдебиеттерді талдау кейбір кемшіліктерді көрсетеді. Сондықтан, бұл мақалада ақпараттық технологияларды қолдана отырып, бастауыш сынып оқушыларының сөйлеу дағдыларын қалыптастыру қарастырылады. Ғылыми-эксперименттік жұмыстың мақсаты-ақпараттық технологияларды қолдана отырып, студенттердің сөйлеу дағдыларын қалыптастыру әдістемесінің тиімділігін тексеру. Практикалық жұмыстың Дайындық кезеңінде келесі міндеттер қойылды: сөйлеу дағдыларының қалыптасу деңгейін анықтау (ақпараттық, мотивациялық, рефлексивті), диагностикалық әдістер жиынтығын әзірлеу: бақылау, сауалнама, диагностика әдістері, бағалау, өзін-өзі бағалау және т.б., алынған мәліметтер негізінде, ақпараттық технологияларды қолдана отырып, оқушылардың сөйлеу дағдыларының қалыптасу деңгейін анықтау. Осыған байланысты зерттеу жұмысының мақсаты ақпараттық технологияларды қолдана отырып, бастауыш сынып оқушыларының сөйлеу дағдыларын қалыптастыру жағдайын талдау болып табылады. Зерттеудің теориялық маңыздылығы бастауыш мектепте ақпараттық технологияларды қолдана отырып, оқушылардың сөйлеу дағдыларын қалыптастыру туралы білімді нақтылауға мүмкіндік береді; практикалық маңыздылығы-оқушылардың сөйлеу дағдыларын қалыптастыру үшін жаттығулар жиынтығын ұсыну және тестілеу. Әзірленген әдістемеге сәйкес ақпараттық технологияларды қолдана отырып сөйлеу дағдыларын қалыптастыру үш компоненттен тұрады: мотивациялық, мазмұнды және рефлексивті. Осы компоненттердің негізінде ақпараттық технологияларды қолдана отырып, бастауыш сынып оқушыларының сөйлеу дағдыларының қалыптасуын сипаттайтын көрсеткіштер мен деңгейлер анықталды және анықталды. Зерттеу барысында тексеру, қалыптастыру және бақылау экспериментінің нәтижелері ұсынылды. Зерттеу нәтижелеріне сәйкес, маңызды ақпараттық технологияларды қолдана отырып, сөйлеу дағдыларын қалыптастыруды терең зерттеу қажет, өйткені анықталған көрсеткіш бойынша балалардың басым көпшілігі білім деңгейі төмен. Зерттеу нәтижелері бастауыш сынып оқушыларының сөйлеу дағдыларын қалыптастыруда ақпараттық технологияларды қолдану бойынша жүйелі жұмыс қажет екенін көрсетті.