Көпшілік алдында сөйлеу дағдылары: стилистикалық және факторлық талдау - Ризаходжаева, G.A.; Оразәлі, I.Sh. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Шешендік өнер қоғамда маңызды рөл атқарады. Бұл бағыт күнделікті дамуды, сауаттылықты қажет етеді. Атап айтқанда, сөйлеушінің дикциясы мен ойын, эмоциясын дұрыс жеткізе білуі сөйлеу ерекшеліктерін көрсетеді. Бұл мақалада шешендік өнердің негізгі сипаттамалары және олардың түрлері қарастырылады. Зерттеу барысында шешендік стильдің қалыптасуына әсер ететін факторларды анықтау мақсатында қоғамдық пікірге сауалнама жүргізілді. Сауалнамаға 31 респондент қатысып, шешендік өнерге қатысты 15 сұраққа жауап берді. Сұрақтар сөйлеушінің көпшілік алдында сөйлеу қабілетіне әсер ететін қорқыныштарды, эмоцияларды және факторларды қарастырады. Біріншіден, сауалнамаға қатысушылардың жауаптары негізінде олардың жеке деректеріне сипаттамалық талдау жүргізілді. Респонденттердің жауаптары әдебиеттерді оқу және басқа сөйлеушілерді бақылау, тәжірибе алмасу арқылы шешендік өнерге қол жеткізуге болатынын көрсетті.