COVID-19 пандемияcы жағдайында нашар көретін бастауыш сынып оқушыларының есептеу дағдыларын қалыптастырудың маңызы - Уайдуллақызы, Э.; Данабаева, М.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бастауыш сынып оқушыларының есептеу дағдыларын қалыптастыру мате матиканы бастапқы оқытудың басты міндеттерінің бірі болып қалатыны бізге мəлім. Өйткені есептеу дағдылары адамның практикалық өмірінде де, оқу-жаттығуда да қажет. Көзінде ауытқуы бар оқушылардың есептеу дағдылары саналы жəне берік қалыптасуы тиіс, өйткені олардың базасында математиканы оқытудың барлық бастапқы курсы құрылады, есептеу тəсілдерін саналы қолдану негізінде есептеу дағдыларын қалыптастыруды көздейді. Мақалада COVID-19 пандемиясы жағдайында көзінде ауытқуы бар балалардың есептеу дағдыларын қалыптастырудың маңызы мен жолдары қарастырылған. Осыған байланысты бастауыш білім беру жүйесінде нашар көретін бастауыш сынып оқушыларының есептеу дағдыларын дамытуда теориялық дайындық пен тəжірибе арасындағы алшақтықтың бар екенін, сонымен қатар, қашықтықтан оқыту арасында байланы стардың жоқтығы қазіргі кезеңде шешімін таппай келе жатқан мəселелердің бірі екен дігіне назар аударады. Зерттеу мəселесіне байланысты нашар көретін 3-4 сынып оқушыларының есептеу дағдыларының алғашқы түсінік деңгейлері анықталды. COVID-19 пандемиясы жағдайында көзінде ауытқуы бар балалардың есептеуге байланысты білім, білік, дағдыларын дамыту əдістері қарастырылып, еліміздің арнайы мектептерінде тəжірибеден өткізу барысында қашықтықтан оқыту технологиясының артықшылықтары мен кемшіліктері айқындала түсті. Тəжірибе барысында стандартты есептеулерден бөлек стандартты емес есептеулердің тəсілдері қарастырылды. Атап айтқанда Швейцария математигі Яков Трахтенбергтің көбейту ережелері кеңінен алынды. Бұл тəсілдер оқушыларға түсінікті əрі қызықты болғаны байқалды. Көзінде ауытқуы бар балалардың зейінін сабаққа аудару үшін ең алдыменWe know that the formation of numeracy skills in younger students remains one of the main tasks of teaching elementary mathematics. Because calculation skills are necessary both in practical life and in training. The computational skills of visually impaired students should be formed consciously and firmly, since on their basis all initial courses in mathematics are designed to develop computational skills based on the conscious use of computational methods. This article discusses the importance of developing computational skills in visually impaired children during the COVID-19 pandemic. In this regard, the authors draw attention to the fact that the problem of the lack of connection between theoretical training and experience in developing the computational skills of visually impaired primary school students in the primary education system, as well as in distance learning, remains unresolved. In connection with the problem of the study, the first levels of understanding of the computational skills of visually impaired students of grades 3-4 were revealed. In the conditions of the COVID-19 pandemic, methods of developing knowledge, skills, and abilities in children with visual impairments were considered, the advantages and disadvantages of distance technologies during practical training in special schools of the country were revealed. During the experiment, approaches to non-standard calculations were considered, in addition to standard ones. In particular, the multiplication rules of the Swiss mathematician Jacob Trachtenberg have become widespread. It was noticed that these approaches were understandable and interesting to students. To transfer the attention of children with eye abnormalities to classes, first of all, neuro-gymnastic exercises were carried out. This ensured increased attention of children, interest in mathematics, as well as active participation of students in practice. Depending on the task of the study, the initial levels of understanding of the development of computational skills of visually impaired students in grades 3-4 were identified. The advantages and disadvantages of distance learning technology have become obvious. нейрогимнастикалық жаттығулар жүргізілді. Бұл балалардың зейінін, математика пəніне деген қызығушылығын арта түскенін, сонымен қатар, оқушылардың тəжірибеге белсене қатысқанын қамтамасыз еткенін байқадық.