Мектеп оқушыларында академиялық жазуды дамыту туралы мәселеге - Жанзакова, М.А.; Жылқыбай, Г.К.; Сыздықбаева, А.Д. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада мектеп оқушыларында академиялық жазуды дамыту құбылысы қарастырылады. Авторлар академиялық жазудың маңызды сипаттамасын зерттеді. Академиялық жазу академиялық дискурста жазбаша мәтіндер құру, белгілі бір ғылыми саланың ғылыми-зерттеу критерийлеріне сәйкес танымдық қызмет пәнінің ерекшелігіне қатысты алынған түпнұсқа білімді ұйымдастыру және білдіру ретінде анықталады. Академиялық мәтінді жазу ерекшеліктеріне қойылатын форматтар мен талаптар: құрылымдық-семантикалық блоктардың, лексикалық-грамматикалық фрагменттердің, стилистикалық ерекшеліктердің нақты құрылымдық бөлімшесі бар модель негізінде құру, өз пікірінің дәлелдерін логикалық құру және дәлелдемелерді түсіндіру. Қысқа абзацтар негізінде дұрыс және стандартталған академиялық мәтінге қойылатын техникалық талаптар анықталды. Кілт сөздерді жобалау ерекшеліктері, жеке есімдіктерге тыйым салу және басқалар. Авторлар академиялық жазуды Қазақстанда оның дамуының жергілікті және жүйелік емес сипатына байланысты қазіргі кезеңде пайдаланудың қиындықтарын талдады. Мектеп сауаттылықтың негізін қалауы керек, оның ішінде оқу (ақпаратты табу, түсіну және сыни тұрғыдан бағалау қабілеті), жазу (өз ойларын шығару және ұйымдастыру қабілеті), математикалық дағдылар (логикалық ойлау және белгілермен жұмыс істеу қабілеті), бірақ іс жүзінде ол студенттерге академиялық жазу дағдыларының негізгі жиынтығын қамтамасыз ете алмайды. Авторлар академиялық сауатсыздықтың себептерін талдады (жаттау және есте сақтау, пәнаралық байланыстардың болмауы және ауызша немесе жазбаша түрде сауаттылық тұрғысынан тілдік емес презентация, көптеген пәндер бойынша білімді бағалау сипаты, оқытудың бейінділігі).