Инклюзивті білім беру жағдайында болашақ педагогтарды даярлау мәселелері - Аюпова, Г.Т.; Исмаилова, Г.М.; Оспанова, Б.К.; Мазанбекова, М.Е. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада инклюзивті білім беру жағдайында болашақ педагогтарды ерекше білім беру қажеттілігі бар балалармен жұмыс жасау мәселелері қарастырылған. Осыған байланысты, инклюзивті білім беру балаларға бағытталған әдіснаманы дамытуға ұмтылу жолында және барлық балалар әр түрлі оқу қажеттіліктері бар жеке тұлға екенін мойындайды. Инклюзивті білім беру оқытудың әртүрлі қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін икемді болатын оқыту мен оқытуға деген көзқарасты дамытуды іздеуде. Егер инклюзивтік білім беруді енгізетін өзгерістердің нәтижесінде оқыту тиімдірек болса, онда осы жетістіктің оң үрдісі барлық балаларға оң әсерін тигізеді. Бүгінгі таңда инклюзивті білім беру туралы қатысушылардың құрамы туралы көптеген пікірлер бар. Айта кету керек, бұл мәселені талқылау нәтижелерінің сапасы осы білім беру саласындағы процестің тиімділігін іске асырудан төмен. Осылайша, инклюзивті білім беру ортасы ерекше білім беру қажеттіліктері бар балаларды оқытуға, тәрбиелеуге және олардың жеке дамуына құндылық қатынасы жүйесімен, бұқаралық білім беру мекемелеріндегі олардың тіршілік әрекеті ресурстарының (қаражатының, ішкі және сыртқы жағдайларының) жиынтығымен және білім алушылардың жеке білім беру стратегиясына бағытталуымен сипатталады.