Виртуалды шындық технологиясының дидактикалық әлеуеті - Кожабаева , Л.Ж. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада ғылыми проблема ретінде дидактикалық зерттеулердің перспек тивалық бағыттарын анықтау, оның зерттеу өрісін кеңейту қарастырылады. Мақалада жалпы дидактиканың ережелері оның зерттеу саласына кіретін жаңа объектілерге қатысты нақтыланады, жоғары білім дидактикасының мәселелері қарастырылады. Жаңа компьютерлік, коммуникациялық және сенсорлық технологиялардың болуы және дамуы жаңа оқу ортасын дамыту үшін керемет және қызықты мүмкіндіктер ашты. Виртуалды шындық-бұл жаңа технологиялар мен оқытудың жаңа өлшемдерін енгізу арқылы технологияға негізделген оқытудың қазіргі тәсілдеріне қарағанда анағұрлым қуатты және пайдалы оқу ортасын құрудың жаңа тұжырымдамасы. Мақаланың мақсаты дидактиканың зерттеу өрісінің өзгеруін сипаттау, жаңа зерттеу объектілерінің пайда болуын сипаттау. Ұсынылған мақалада білім беру қосымшаларын желіде жүргізу саласындағы қазіргі жағдай нақтыланады. Мақалада жалпы білім беру қосымшаларын жобалауға қатысты белгілі мәселелер, сондай-ақ Интернетте жариялауға арналған білім беру қосымшаларына қатысты нақты мәселелер келтірілген. Ақпараттық және коммуникациялық технологиялар негізінде жүзеге асырылатын тәуелсіз қызметтің әртүрлі түрлерін орындауға бағытталған виртуалды шындықты векторлық модельдеу әдістемесі ұсынылады және негізделеді.