Педагогикалық емес ЖОО студенттерінің зерттеу құзыреттілігін қалыптастырудың теориялық негіздері - Сарсембаева, К.Е. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақалада педагогикалық емес жоғары оқу орындары студенттерінің зерттеу құзыреттілігін қалыптастырудың теориялық негіздері қарастырылады, жеке тұлғаның да, зерттеу құзыреттілігін меңгерген маманның да жан-жақты дамуы туралы мәселе осы зерттеудің өзектілігі болып табылады, бірыңғай білім беру, мәдени-құндылық және кәсіби-біліктілік кеңістігін қолдау тәсілі, сондай-ақ әлемдік білім беру кеңістігімен бірігу факторы зерттеу құзыреттілік тәсілін іске асыру болып табылады, «құзыреттілік» ұғымының негізгі сипаттамаларының кестесі құрастырылды, зерттеу құзыреттілігінің мәні мен құрылымын анықтау, құбылыстың анықтамасын шығару осы категориямен байланысты ұғымдар талданады: таным, шығармашылық, қызмет, мәдениет, зерттеу құзыреттілігінің тәуелсіздігі, мұнда сыни, аналитикалық, шығармашылық бағдармен байланысты ойлаудың тәуелсіздігіне ұмтылу көзделеді.