Оқу үдерісін үздіксіз жетілдіру технологиясы - Альжанов, A.K.; Ахитова, Р.С. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақалада авторлар Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінде (Астана, Қазақстан) докторанттың жүргізген тәжірибелік-эксперименттік жұмысын ұсынады. Зерттеу тақырыбының өзектілігі болашақ информатика педагогтерінің білім сапасын арттыруды талап ететін және оқу үдерісін жетілдіруді қажет ететін үздіксіз заманауи технологиялардын туындауымен байланысты. Студенттердің білім сапасын арттыру – барлық жоғары оқу орындарының басты міндеттерінің бірі. Жоғары оқу орындарында болашақ информатика педагогтерін дайындау сапасы оқытушылардың жоғары кәсібилігі мен ғылымды оқу үдерісіне кіріктірумен қамтамасыз етіледі. Білім беру үдерісінің қажетті сапасына кепілдік беретін дәстүрлі әдістермен қатар жоғары оқу орындарында оқытудың жаңа инновациялық технологиялары қолданылады. Бұл эксперименттің мақсаты болашақ информатика педагогтерінің білім сапасын арттыру үшін Кайдзен технологиясын қолдану. Зерттеу жұмысы Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің базасында жүргізілді. «Білім берудегі IT» курсын оқу барысында эксперименттік топ студенттері Кайдзен үздіксіз жетілдіру технологиясын пайдаланса, бақылау тобының студенттері дәстүрлі оқыту әдісін қолданды. Зерттеуге барлығы 22 оқушы қатысты, оның ішінде оқушылардың 31,8% А (41-45) бағасын алды, 31,8% ең жоғары бағаны А+ (46-50), 27,2% В+ бағасына ие болды (36-40), студенттердің қалған 9% В бағасын алды (31-35). Мақалада кәсіби дағдылар мен құзыреттіліктерді үздіксіз жетілдіруге арналған инновациялық әдістемелер кешенін қолдану мысалдары келтірілген. Шетел ғалымдарының әдебиеттерін талдау мен Манн-Уитни статистикалық критерийінің нәтижесіне сүйене отырып, Кайдзен технологиясы болашақ информатика педагогтерінің білім сапасын арттыратынына көз жеткіземіз.