Инклюзивті ортада жұмыс істейтін мұғалімдердің психологиялық мәдениетін арттыру - Лекерова, А.А.; Рахимжанова, N.А.; Искакова, М.О.; Ральникова, И.А. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақалада болашақ мұғалімдерді ерекше білім беру қажеттіліктері бар балалармен жұмыс істеуге дайындау мәселелері қарастырылады. Инклюзивті білім беруді ұйымдастырудағы мұғалімнің рөлі ашылады, инклюзивті білім беру саласындағы болашақ мамандарды даярлаудағы құзыреттілік тәсілге назар аударылады, кәсіби құзыреттіліктің мазмұны ашылады, мұғалімнің кәсіби қызметіндегі психологиялық мәдениеттің рөлі анықталады. «Кедергісіз орта» және «инклюзивті білім», «психологиялық мәдениет» және оның құндылық-мотивациялық компоненті ұғымдарына жан-жақты талдау жасалады. Ғалымдардың еңбектері негізінде педагогтің педагогикалық қызметке дайындығының мазмұны және оларды инклюзияға дайындау мәселелері ашылады. Сондықтан мақаланың мазмұнында біз еңбек нарығында сұранысқа ие, оқытудың теориялық және әдістемелік дағдыларын ғана емес, сонымен бірге өзімен және әлеуметтік ортамен өзара әрекеттесу мәселелерін шеше алатын жаңа формациядағы мұғалімнің жеке басын қалыптастыру туралы айтып отырмыз.