Болашақ бастауыш сынып мұғалімдерін кәсіби-шығармашылық іс-әрекетке даярлаудың алғышарттары - Ахметсапа , А.Е.; Жолтаева, Г.Н.; Абуханова, А.Б. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Мақалада болашақ бастауыш сынып мұғалімдерін даярлаудың өзекті аспектілері, жалпы педагогикалық шығармашылық саласындағы әртүрлі көзқарастар мен зерттеулер және мұғалімдерді кәсіби-шығармашылық іс-әрекетке даярлау мүмкіндіктері қарастырылған. Теориялық зерттеулер мен бастауыш сынып мұғалімдерінің кәсіби-шығармашылық іс-әрекетке дайындығының қазіргі жағдайына талдау жасалған. Кәсіби-шығармашылық іс-әрекетті жүзеге асыруға дайындық деңгейін анықтау мақсатында мұғалімдерге сауалнама жүргізу арқылы алынған статистикалық деректер ұсынылған. Бастауыш сынып мұғалімдерінің кәсіби-шығармашылық іс-әрекетке дайындығының қазіргі жағдайын талдау негізінде көптеген мұғалімдер үшін шығармашылық қызметті жүзеге асыру проблемасының өзектілігі негізделген және осы бағытта зерттеуді қажет ететін негізгі мәселелер тұжырымдалған. Сонымен қатар мұғалімдердің білімдерін, дағдыларын кеңейтуге деген қызығушылығы және кәсіби және шығармашылық құзыреттілік дағдыларын дамытуға деген ұмтылысы сипатталған. Бұл ретте, бұдан әрі пысықтауды талап ететін: білім беру процесіне қатысушылардың тиімді кәсіби-шығармашылық іс-әрекетін ұйымдастыру шарттары, оқушылармен жаңа технологиялар құралдары арқылы оңтайлы кері байланыс орнату, қазіргі білім беру ортасында жұмыс істеу кезінде мұғалімдердің іс-әрекеттерін түзету, мінез-құлықты сыни бағалау, оқу тапсырмаларын әзірлеуде мұғалімдердің дербестігі мен шығармашылық қабілеттерін қалыптастыру, кәсіби шеберлік пен шығармашылық құзыреттілікті тиімді қолдану, топтық жұмыс пен жобалық қызметті ұйымдастыруға оқушыларды тарту және коммуникация сияқты көптеген проблемалар бар екені көрсетіліп, оларды зерттеу және әзірлеу перспективалары сипатталған.