Жыртқышжурналдарфеномені - Казтаева, S.S. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Ғылымсаласындағысаясатмемлекетқызметініңбасымбағыттарыныңбірінеайналуда. Ғылымныңдамуынанықтауүшінәртүрлікөрсеткіштерқолданылады. Соныңбірі–шетелдікрецензияланатынжурналдардажарияланымдардыңболуы. Бұлкөрсеткішмансаптакөтерілу, ғылымидәрежеалужәнежобалардықаржыландырукезіндемаңыздыболыптабылады. Мұндаймақалаларғасұранысзерттеушілердіңөзжұмыстарынтөмендәрежеліжыртқышжурналдардажариялауынанемесепсевдоғылымқұбылысыныңқалыптасуынаәкелді. Бұлмақаланыңмақсаты-мұндайжурналдардыңнегізгісипаттамаларынанықтау, сондай-ақзертеушілердіңжыртқышжурналдарғамақалаларынжіберудіңсебептерінанықтау.Сондай-ақ, бұлмақаладақазақстандықғалымдардыңжарияланымдарынаталдаужасалып, жыртқышжурналдардажариялапжүргензерттеушілердіңуәждерінанықтайды. Негізгігипотеза–мемлекетжүргізіпотырғансаясатжариялаутәжірибесінетерісәсеретеді, атапайтқанда, жыртқышжурналдардағымақалаларүлесініңартуынаықпалетеді. Жұмыстыңғылыми-практикалықмаңыздылығымемлекеттіңжүргізіліпжатқанғылымисаясатынабағаберуде. МақаладаScopus жәнеSJR мәліметтербазасынегізіндеекіншіреттікдеректерталдауықолданылып, қазақстандықғалымдардыңжариялауқызметінеталдаужасалды. Сондай-ақ жалғанғылымменкүресугешараларұсынылды.