Педагогикалық қызметте мұражайлардың жаратылыстану жинақтарының әлеуетінің пайдалануы - Кирик, Е.Е.; Алиясова , В.Н. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2023)
Бұл мақаланың мақсаты – мектеп аудиториясына ерекше назар аудара отырып, мұражайлардың жаратылыстану-ғылыми жинақтарын пайдалана отырып, оқу әлеуетіне әсер ететін негізгі факторларды анықтау. Педагогикалық қызметтегі жаратылыстану-ғылыми мұражай жинақтарының маңызын түсіну үшін авторлар бейресми ғылыми оқыту бойынша зерттеулерге шолу жасайды және «мектеп – мұражай» қатынасының моделін ұсынады. Мақалада оқытудың когнитивтік, аффективті және әлеуметтік аспектілерімен байланысты мұражайлардағы жаратылыстану-ғылыми жинақтардың рөлі қарастырылады. Сондай-ақ жаратылыстану-ғылыми мұражай коллекцияларының ұстаздардың біліктілігін арттырудағы рөлі ерекше айтылды