Аутодеструктивті мінез-құлыққа бейім әскери қызметшілердің ерекшеліктері - Тильмагамбетова, R.E.; Уталиева, Zh.T.; Мамбеталина , A.S. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Зерттеу әскери қызметшілер арасындағы аутодеструктивті мінез-құлықтың маңызды мәселесін қарастырады. Бұл мінез-құлыққа ықпал ететін психологиялық факторларға назар аударылады. Әскери психология саласындағы ауқымды зерттеулерге қарамастан, аутодеструктивті тенденциялармен байланысты нақты психологиялық белгілерді жан-жақты түсіну қиындық тудырады. Бұл жұмыс жеке психологиялық сипаттамаларды зерттеу арқылы осы олқылықты жоюға бағытталған. Зерттеу әртүрлі бөлімшелерден іріктелген 10 белсенді әскери қызметшінің қатысуымен жүргізілді. Сауалнамалар, стандартталған психологиялық тесттер және жартылай құрылымды сұхбаттар қолданылды. Деректердің сандық және сапалық талдауы импульсивтілік пен аутодеструктивті мінез-құлықпен байланысты қатысушылар арасында стресстің, депрессияның және алаңдаушылықтың жоғары деңгейін анықтады. Негізгі тұжырымдар аутодеструктивті мінез-құлықты дамытудағы стресстің, депрессиялық белгілердің, мазасыздықтың және импульсивтіліктің маңызды рөлін қамтиды. Травматикалық тәжірибесі бар әскери қызметшілер, әсіресе әскери қимылдар кезінде, бұл мінез-құлыққа жоғары бейімділікті көрсетті. Сұхбатта травматикалық тәжірибенің психологиялық әл-ауқатқа әсері атап өтілді. Зерттеу әскери қызметкерлердің аутодеструктивті мінез-құлқын тереңірек түсінуге ықпал етеді және психологиялық, әлеуметтік, биологиялық факторларды ескеретін көп деңгейлі тәсілдің маңыздылығын көрсете отырып, алдын алудың тиімділігі мен қолдау стратегияларын әзірлеуге негіз береді.