Қазақстанның жоғары оқу орындарында «Футбол жаттықтырушысы» мамандығы бойынша бөлімшені ашудың өзектілігі - Жұмаділханов, А.А.; Тәжігұлова, Б.М.; Базарбаева, К.К.; Имангаликова, И.Б. (Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы. Педагогика. Психология. Социология сериясы, 2024)
Мақалада футбол ең танымал және басым спорт түрлерінің бірі ретінде сипатталады. Футболдың барлық тартымдылығының артында ойыншылардың және бүкіл футбол штабының қажырлы еңбегі жатыр. Алайда, команда мен оның нәтижелері үшін жаттықтырушы толық жауап береді. Спорттық жаттықтырушы – бұл спортшыларды тәрбиелейтін және оларды жарысқа дайындайтын маман. Жаттықтырушы жұмысының негізгі мақсаты жоғары дәрежелі жарыстарда жеңіске жете алатын жоғары деңгейлі спортшыларды даярлау. Жаттықтырушыға тәлімгердің даралығын сақтау немесе тіпті қайта құру, қарқынды жүктемелер кезінде спорттық іс-әрекетте әркімнің даралығына әсер ету маңызды. Жаттықтырушы жаттығу әдістемесін білуі керек, дене тәрбиесі мен биологияның негіздерін білуі керек. Ол сондай-ақ спорт әлемінде болып жатқан оқиғалардан хабардар болуы керек. Қазақстандық футболда, қазіргі кезеңде, әсіресе балалар мен жасөспірімдер футболында білікті жаттықтырушылардың жетіспеушілігі проблемасы бар. Мақалада аталған мәселені шешуге, атап айтқанда, Қазақстанның жоғары оқу орындарында, "дене шынықтыру және спорт" кафедраларында "футбол бойынша жаттықтырушы"бөлімшелерін ашуға әрекет жасалды.